single-post

Geleceğin Teknolojisi: Sanal Gerçeklik Nedir?

6 yıl önce 1301


Teknoloji son hızıyla insanların hayatlarını, davranışlarını ve alışkanlıklarını değiştirmeye devam ediyor. Bu gelişmelerden biri de sanal gerçeklik ya da diğer adı ile arttırılmış gerçeklik. Sanal gerçeklik kavramı, geçtiğimiz yıl adını sıkça duyduğumuz ancak günlük yaşantımızda ne gibi değişiklikler yaratacağını bilmediğimiz bir kavram olarak ortaya çıktı.

Peki nedir bu sanal gerçeklik? İnsan hayatına olan katkıları nelerdir?

Sanal gerçeklik, çeşitli teknik donanımlar ile bilgisayar ortamında oluşturulmuş 3 boyutlu ortamlar olarak tanımlanabilir. Arttırılmış gerçeklik için gözlükler, kasklar ya da yürüme bantları kullanılabilir. Bu araçlar ile kişiler, kendilerini sanal olarak oluşturulmuş ortamlarda gibi hissederek, gerçek ortamdan ayrışırlar. Sanal gerçeklik deneyiminin tam olarak yaşanabilmesi için hazırlanan sanal ortamların eksiksiz ve gerçek hayattan farksız olması gerekir.sanal-gerçeklik

Sanal teknolojinin günümüzde geldiği nokta, sadece görüntülerin algılanabildiği değil aynı zamanda müdahale edilebildiği ve verilen tepkilerin anında gözlemlenebildiği bir teknoloji haline gelmiştir. Bunlara örnek olarak geliştirilen oyunları gösterebiliriz. Sürekli bilgisayar başında, klavye ve mouse ile yönettiğiniz savaş kahramanınızın yerine geçecek olmak, çatışmaların atmosferini yaşamak ve etrafınızda uçuşan mermileri görmek çok heyecan verici olacaktır.

Sanal gerçeklik günümüzde ağırlıklı olarak eğlence amaçlı kullanılmaktadır. İleride bilim, eğitim ve özellikle de sağlık sektöründe de bu yeni teknolojiden faydalanılabilir.

Sanal gerçekliğin gelecek dönemde eğitim alanında kendini hissettireceği kaçınılmaz bir gerçek olarak görünmektedir. Şu anda yapılan uzaktan eğitim sistemi, gelecek dönemde yerini sanal eğitime bırakabilir. Öğrenciler, video görüntüler ile değil, takacakları bir gözlük ile sanal olarak oluşturulmuş sınıflarda eğitim görebileceklerdir. Tabi tek katkısı bu olmayacaktır. Sanal gerçeklik fiziki sınıflarda da önem kazanabilir. Şöyle ki; coğrafya dersinde olan öğrenciler, sanal gerçeklik gözlükleri ile konusu işlenen bölgeleri gezerek daha akılda kalıcı bir eğitim alabileceklerdir.

Günümüzde, büyük emlak projelerinin maket evler üzerinden satıldığını görmekteyiz. İlerleyen dönemlerde, bu maket evler yerine evlerin projeleri ile birebir aynı şekilde oluşturulacak sanal evler sayesinde, inşaat firmaları müşterilerine hizmet verebilecektir.

Tıp alanında da sanal gerçeklik teknolojisinin kullanılabileceği pek çok alan mevcuttur. Özellikle psikolojik rahatsızlıkları bulunan hastalarda, hastalığa karşı tedavi teknikleri uygulanacaktır. Örneğin, otistik çocukların, atlar ile terapi edilebildiğini düşünürsek, oluşturulmuş bir sanal hara ile otistik çocukların atlarla buluşması ve tedavi edilmesi sağlanabilir.

Teknolojik gelişmeler genelde eğlence amaçlı olarak ortaya çıksa da hayatın birçok alanında farklı faydalar sağlamaktadır. Sanal gerçeklikte bunlardan biridir. Gelecek dönemde daha da yaygınlaşması beklenen sanal gerçeklik teknoloji için 2016 yılı altın yıl olabilir.

kaynak:https://blog.natro.com/gelecegin-teknolojisi-sanal-gerceklik/