single-post

Domain Nedir ?

6 yıl önce 4710


Domain Nedir ?

Domain(alan adı), internette yer almak için sahip olmamız gereken kimlikdir. Yani alan adları web sitemizin adı ve adresidir. Bu adres olmadan ziyaretçiler sitemize ulaşamazlar. Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması, ulaşılabilirlik açısından oldukça önem taşımaktadır.

Domain aynı zamanda sizin, yada sahip olduğunuz şirketin İnternetteki kimliğidir. İnternette yer almak istediğiniz takdirde ilk olarak alan adınızı (domain) satın almanız gerekir. Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması önemlidir. Sahibi bulunduğunuz firmanız, tanınmış olan soyadınız, markanız için halen alan adı almadıysanız bunu en kısa zamanda almanızı öneririz. Günümüzde birçok firma bunu zamanında yapmadığı için ya çok yüksek meblağlar ödeyerek isimlerini almak, ya da çok farklı ve uygun olmayan isimler altında firmalarını İnternete açmaktadır.

Domainler genel olarak iki ana gruba ayrılırlar:

1) Uluslararası domainler:

Bu tip domainler ABD’den ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınır. Bu domainler de ilk başvuran alır kuralı geçerlidir. Bu ne demektir? Size veya firmanıza uygun bir domaini sizden önce herhangi birisi başvurmamışsa üzerinize kayıt edebilirsiniz. Şayet alınmışsa; ya alan kişi ile irtibat kurup yüksek meblağlar ödeme durumunda kalırsınız yada farklı bir isimde yeni bir domain alırsınız. Bu domainlerin diğer bir özelliği de kayıt sırasında herhangi bir belge istenmemesidir. Bundan dolayı günlük hayatta kullandığımız kelimelerden, şehir ve bölge adlarına, sektörel terimlerden, ünlülerin adlarına kadar her şey domain olarak kaydedilmektedir. Neden kaydediliyor diye aklınıza bir soru geldiyse cevabı şu; bütün bu domainler ilerde lazım olur düşüncesi yüzünden kaydedilmektedir. Yani ilerde çok para eder düşüncesi ile. Uluslar arası domainler uzantılarına göre de sınıflandırılır; en çok bilinen uzantılar .com,.net, ve .org’dur.

2. Coğrafi veya yerli domainler:

Bu domainler de uluslar arası domainler gibi aynı uzantılara sahiptir. Aralarında ki farka gelince. Bu domainler de tescil edildikleri ülkenin internet takısı domainin sonuna gelir. Örneğin domaini Türkiye’den almışsanız domainin sonuna Türkiye’nin internetteki uzantısı .tr eklenir. Bu domainlerin tescil işlemlerini Türkiye’de ODTÜ yürütmektedir. Yerli domainlerde ilk başvuran alır kuralı geçerli değildir. Ayrıca ODTÜ kendisine verilen yetkiyle com.tr, k12.tr ve gen.tr uzantılarında domainde tescil etmektedir.

Domain, sitemizi oluşturacağımız zaman da gerçekten sitemizin en önemli parçalarından birisidir. Elbette, bir çok ücretsiz domain uzantıları mevcut bunları ücret ödemeden kullanma şansınız var. Fakat dünyaca tanınmış ve herkes tarafından kullanılan domain uzantıları doğal olarak ücretli olarak satılıyor.

Domain uzantısı, içeriğiniz ile önem kazanır.
Burada söylemek istediğim şey şu; içeriğinize göre domain uzantısını seçmek en mantıklısı. Örnekse; komik video sitesi düşünüyorsanız, .tv uzantısını seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Çünkü, .tv uzantısı video sitesi için gayet güzel bir uzantı. Elbette, bu durum değişkenlik gösterebilir. Yine de istediğiniz bir uzantıyı kullanabilirsiniz. Bilhassa, bazı uzantılar domain’e farklı anlamlar katabiliyor. Örnekse; “blogyazariy.im” gibi uzantılar. Bu uzantılarda, sitenizin uzantısının ziyaretçilerinizde merak uyandırmasını sağlayabilir. Bu şekilde de düşünerek domain alabilirsiniz, fakat elbette hangi domain uzantıları daha iyi, hangileri daha yararlı bunların hepsini elimden geldiğince cevaplamak istiyorum.

Hangi domain uzantısını seçmeliyim?
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, domain uzantısı aşırı derecede kafaya takılacak bir düşünülesi bir durum değil. Fakat, elbette google sıralamalarında yukarıda olmak aşısından hangi domain uzantısı iyi ise, o domain uzantısını kullanmak elbette sizin yararınıza olacaktır.

Yazımın başında, dünyaca tanınmış uzantılar demiştim. İşte, o uzantılar nelerdir? Bir çok kişinin de bildiği gibi, .com, .net ve .org‘dur. Elbette şimdi belki aklınızdan geçen soru şu şekildedir, ‘Tamam da, hangisi daha yararlı, hangisini kullanmalıyım?’. Öncelikle şöyle söylemek istiyorum; belirttiğim bu uzantıların bana göre hiçbirisinin birbirinden bir farkı yoktur. Çünkü, bu uzantıları kullanan çok fazla tanınmış site olduğunu biliyoruz. Dolayısı ile, size hoş geleni kullanabilirsiniz. Fakat benim tavsiyem, .com’dan yana. Çünkü, .com diğer uzantılarla göre daha biliniyor ve neredeyse artık insanlar sitelere girerken uzantısını hatırlamasa bile .com olarak deniyor diyebilirim. Bu elbette sadece bir tahmin ama örnek vermek istedim. Dolayısı ile, alacağınız domain’in .com uzantısı boş ise, .com uzantısını alın. Boş değil ise, .net uzantısını alın, .net uzantısı da boş değil ise, .org uzantısını alın..

Türkiye odaklı bir site hangi uzantıyı kullanmalıdır?
Bu gerçekten çok önemli bir konu. Yani, içeriğinizin tamamı Türkiye odaklı olacak ise, yani içeriğiniz de kesinlikle ingilizce, ya da başka yabancı kaynaklar vs. bulunmayak ise kullanmanız gereken uzantı çok önemli. Bu uzantı nedir? .gen.tr ve .web.tr‘dir. Bu iki uzantı ile, zaman zaman .com’lardan önce çıkan siteler olmuştur. Çünkü uzantı .tr olduğu için, google’da bu şekilde listeliyor. Dolayısı ile, siteniz Türkiye odaklı olacak ise, .gen.tr’yi tavsiye ediyorum. Ama eğer ki, .gen.tr dolu ise, .web.tr’yi alabilirsiniz. En azından, .tr olarak en tanınmış uzantıların .gen.tr ve sonrasında .web.tr olduğu düşüncesindeyim.

Son olarak şunları söylemek istiyorum; Eğer projeniz çok önemli bir proje ise, bu esnada .com, .net, .org uzantılarını tavsiye ediyorum. Fakat bunun yanı sıra, kişisel blog tarzı bir projeniz var ise, diğer tüm uzantıları kullanabilirsiniz. Yani harflerle bir anlam oluşturan ‘blogyazari.im‘ gibi uzantıları da kullanabilirsiniz. Fakat SEOaçısından da yararı dokunsun istiyor iseniz, belirttiğim uzantıları kullanmanızda yarar var..

Bu noktada web sayfası üzerinden kullanıcıları kendine çekmenin ve bağımlı kılabilmenin yolları beş temel sınıfta incelenebilir

• Domain adları

• Portallar, arama motorları

• Banner’lar ve düğmeler

• Geleneksel reklam araçları

• Duyurum ve kulaktan kulağa iletişim

Bir web sitesi açarken şüphesizki en çok ziyaretçi çekeceğiniz yer arama motorları olacaktır bunların içerisinde ise %99 u google dan gelecektir. Google sıralamada domain e önem vermektedir.Domain in yaşı, domain ismi, domain uzunluğu, domain uzantısı gibi şeyler domain seçiminizde önemli rol oynamalıdır.

Domain yaşından başlayalım :
Domain yaşı google için önemlidir, neden önemlidir? Google 1 ay önce alınmış domain ile 10 yıl önce alınmış domain’i aynı kefeye koymaz.Elbetteki daha eski domain daha güvenilirdir, yeni domain in spam olma ihtimali vardır. Bu yüzden google domain yaşına önem vermektedir.Ayrıca yeni alınmış bir domain e yanlış seouygulanması sonucunda domain kısa sürede sandbox a düşebilir yada banlanabilir ama google eski domainlere bu konuda torpil geçmektedir, eski domainler daha zor sandbox a düşerler yeni domainlere nazaran.

Domain İsmi:
Domain ismide sıralamadaki önemli etkenlerimizden birisidir, domain isminde hedeflediğimiz kelimeyi kullanmak bize büyük avantaj sağlayacaktır.Domain de anahtar kelimeler sol tarafa ne kadar yakın olursa o kadar faydalı olur. Tabiki en önemli etken alan adı değildir, web ile ilgili arattığımız çoğu şey r10 da karşımıza çıkmaktadır fakat domain içinde web yada webmaster kelimeleri bulunmaz. Bunu söylememdeki amaç elinizde bir domain varsa onu çöpe atmayıp kullanmanız dı ama yeni bir domain alacaksanız mutlaka hedeflediğiniz kelimeyi içerisinde bulundurmalıdır.

Domain Uzunluğu:
Google kısa domainleri sever, daha doğrusu google kullanıcının sevdiklerini sever.Kullanıcı kısa alan adını sever çünkü akılda tutmak daha kolaydır uğraştırmaz,google bunu göz önünde bulundurarak kısa domain isimlerine sıralamada öncelik verir.

Domain Uzantısı:
İnternet ilk kullanılmaya başlandığında domain uzantısı farklı faliyet alanlarına göre belirlenmiştir.Zamanla bu kavram ortadan kalkmıştır. Google domain uzantısı olarak en fazla .com domain uzantısına değer vermektedir.Aslında edu.tr / gov.tr gibi devlet , üniversite uzantılarını sıralamada daha üst sıralara çıkartmaktadır fakat bunları alıp seo yapamayacağınız için onları geçiyorum. Dediğim gibi en değerli domain uzantısı .com dur. Sadece google bazlı düşünmememiz gerekir kullanıcılar da bir site ismi söylediğimizde ilk olarak .com u denerler. Daha önce .net e giren bir kullanıcı bunu unutup .com olarak giriş yapmayı deneyebilir buda size ziyaretçi kaybı demektir. Sözün özü varsa .com domain alın..

Domain’in bitiş tarihi:
Genelde insanlar domain in bitiş tarihine pek fazla önem vermezler, 1 yıllık alırlar domainlerini,fakat google bizim düşündüğümüz gibi düşünmüyor. Google bitiş süresi ne kadar uzunsa o kadar değer veriyor bundaki mantık ise şu: bir sitenin bitiş süresi uzun alınmışsa o sitenin geleceğinin planlandığı, yatırım yapıldığı ve uzun süre hizmet vereceğini düşünür.Bu yüzden domain’inizi uzun süreli almanızda fayda var.

Alan Adı (Domain)Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Firmanızın veya Kendinizin ürün ,hizmet , tanıtım veya satış yapabilmeniz için mutlaka bir web sitesine sahip olmalısınız. Dosyalarınızın saklanacağı bir hosting e ihtiyacınız var Tabi alan adı ve hostng satın almadan önce dikkat edilecek önemli konular vardır. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz.

Nasıl bir Domain almalıyız ?

Web sitenizde neler yazıcaksınız ?

Hangi konudaki ürünlerin tanıtımını yapacaksınız ?

Sadece bir ürünün tanıtımını yapacaksanız buna göre site ismi seçmelisiniz

Site ismi içerisinde mutlaka hedeflediğiniz anhatar kelimenizin geçmesine özen gösterin

Örneğin : Antalya daki oteliniz için alan adı alacaksınız , otelantaya , antalyada- tatil benzeri bir domain alın. veya kategorisel bir site kuracaksanız , o kategoride arama motorlarında en çok aranan kelimeyi domaininizde bulundurun, veya

Güzellik ile ilgili bir site kurduğunuzu varsayalım. Bu sitede kilo verme ile ilgili ürünleri tanıtır ve pazarlarsanız hem ziyaretçiler için alakasız bir içerik olur, hem de SEO açısından yanlış bir strateji izlemiş olursunuz. Bir sitede sürekli benzer konuda içerikler oluşturmanız gerektiği için site adresini de buna uygun seçmelisiniz.

Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli.

Hosting alacağınız firma kaliteli ve kullanıcı paneli kolay olmalı

Kapsamlı İyi bir fiyat için piyasa araştırması yapın.

internet üzerinde alınan hosting ve benzeri tüm hizmetler için kesinlikle fatura alınmalı.

Firmadan domain alınırken kesinlikle size özel bir domain kontrol paneli verilmeli tüm whois ve dns değişiklik hakları sizde olmalı.

Firma üzerinde sistem yöneticisi kesinlikle bulunmalı firma 24 saat sunucularını izlemeli.

Web sitenizde kullanacağınız programlama diline karar verin. PHP ise lunix, ASP ise Windows hosting kullanmanız gerekecektir. HTML dilinde hem lunix hem de Windows hosting kullanabilirsiniz.

Tüm bu özellikleri taşıyan sunuculardan biri olan NATRO yu biz öneriyoruz. Hem kullanışlı , hızlı destek olanağı, uygun fiyatları olan NATRO.COM u incelemenizi tavsiye ederiz

Bir web sitesi ile satış performansınızı çok daha fazla arttırabilir ve kazanç yollarınızı geliştirerek, gelirinizi yükseltebilirsiniz

Kendinize ait bir web siteniz olsun istiyorsunuz fakat nasıl yapacağınızımı bilmiyorsunuz ? i "Web Trakya Tasarım ve Yazılım" size rehberlik yapmaya hazırdır.