single-post

E-Ticaret Nedir

6 yıl önce 2313


İşletmelerin ellerindeki mal veya hizmeti elektronik ortamda son kullanıcı veya bayilere satması olarak tanımlanabilir.

Artan işletme maliyetleri ve düşen satış karları günümüz işletmelerini yeni arayışlara itmiştir. Bu arayışlarda temel hedef artan maliyet ve düşen karlar ile baş edebilmektir. Bu durumda bile işletmenin ayakta kalabilmesi için yapabileceği tek çözüm E-Ticaret olarak işletmelerin karşısına çıktı. Fakat e-Ticaret de birçok safhadan oluşmakta. İsterseniz beraber inceleyelim.

Elektronik Ticaret

Küreselleşme kavramının giderek sürat kazandığı ve kapsamını her geçen gün genişlettiği Dünya’da, küresel piyasalarda kalıcı ve güçlü bir pozisyon elde edebilmek için bilgi-iletişim teknolojilerinde yaşanan ilerlemenin yakından takibi firmalar için bir gereklilik haline dönüşmektedir.

Bilgi-iletişim araçlarındaki gelişmelerin ticaretle entegre olmuş yüzü olarak karşımıza çıkan elektronik ticaret; firmaların doğru tüketiciye doğru araçlarla hızlı bir şekilde erişim sağlaması için en verimli yöntemdir. E-ticaret sayesinde, özellikle küresel pazarlarda faaliyet gösteren firmalar; daha kolay pazar çeşitlendirmesi yapabilmekte; daha etkin dağıtım kanalları ile operasyonel maliyetlerini düşürerek ve müşteri portföyünü genişleterek risk yapısını kontrol edilir konuma getirmektedir.

Gelecek dönemlerde; elektronik ticaret kullanım sıklığının küresel bazda arış trendini sürdürmesi, hane halklarının ve firmaların daha yüksek oranlarda e-ticaret işlemi gerçekleşmesini, online satış araçlarına erişimin firmalar rekabet edebilirliğindeki en güçlü araç konumuna gelmesini öngörüyoruz.  

Bu perspektifte; Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 için belirlediğimiz ekonomik hedeflerimize ulaşmada ana dinamik gücü oluşturan ihracatçı firmalarımız, elektronik ticaret araçlarını kullanarak, bahse konu hedeflerin gerçekleştirilmesine önemli katkı sağlayabileceklerdir. Nitekim ülkemizde e-ticaret işlemlerinin giderek yaygınlaştığını, firmalarımızın ticari faaliyetlerinde bilgi-iletişim teknolojilerini daha sık ve etkin olarak kullandıklarını gözlemlemekteyiz. Ülkemizdeki internet abonesi sayısı yıllar itibariyle belirgin bir artış göstermekte, buna paralel olarak internet üzerinden gerçekleştirilen mal ve hizmet satış hacmi büyüme eğilimini sürdürmektedir.

Bu doğrultuda; e-ticaret sektörüne ilişkin Bakanlığımızın vizyonu, ihracatçı firmalarımızın e-ticaret araçlarını kullanmada yetkin bir konuma gelmesi ve küresel pazarlara bu sayede daha etkin nüfuz edebilmesini esas almaktadır.

Ekonomi Bakanlığı olarak; elektronik ticaret sektöründe yürütülen çalışmaların, hukuki girişimlerin ortak bir platformdan duyurulması ve özel  sektörün konuya ilişkin doğru kaynaklara yönlendirilmesi misyonlarına paralel olarak, 2010 yılında yeniden yapılandırılan “www.e-ticaret.gov.tr”  sitemiz faaliyetine devam etmektedir. İçeriğinde, e-ticaretle ilgili, kurum ve kuruluşlardan temin edilen bilgilerin derlendiği bu sitemizin geliştirilmesine zemin teşkil edecek mevzuat girişimleri ve yeni geliştirilen destek mekanizmaları Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte ve gelişmeler paylaşılmaktadır.

Ülkemizin uluslararası mal ve hizmet pazarında hak ettiği yeri alabilmesi için bir katalizör görevi üstlenmesini beklediğimiz e-ticaret alanında web sitemizin tüm kullanıcılara faydalı olmasını temenni ediyorum.

Nihat ZEYBEKCİ ( Ekonomi Bakanı )

E-Ticaret Hakkında Bilgi

Pek çok farklı sitede e-ticaret ve rakamlar hakkında oldukça değişik bilgiler dolaşmaktadır. Bunun sebebi ise altyapı sağlayan firmaların e-ticareti olduğundan daha cazip veya daha kolay göstermeye çalışmasıdır. Bu konuda en gerçek bilgi Bankalar Arası Kart Merkezi sayfasında bulunmaktadır ve bu konuda çalışacak firmaların başvurması gereken ilk kaynak buradaki raporlardır.

E-Ticaret Eğitimi

Çok yeni bir sektör olan e-ticaret konusunda maalesef akademik eğitimler de yeni,yeni başlamıştır ve yüksek okullarda e-ticaret işletmenliği adı altında bölümler mevcuttur. Bu bölümlerde nasıl bir girişimci olunacağından çok e-ticaret sitesi nasıl işletilecek konusu işlenmektedir.

E-Ticaret Nasıl Yapılır

E-Ticaret doğası gereği üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar B2B, B2C ve C2C. Temel olarak bahsetmek gerekirse Toptan, Perakende ve Son Kullanıcıdan Son Kullanıcıya olarak sınıflandırılabilir.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Yapılır

Bu konuda pek çok alternatif mevcuttur. En kolay yollardan birisi webtrakya.com gibi alt yapı sağlayan firmalar ile temasa geçip sadece domain belirlemeleri. Web Trakya sizin için alt yapıyı sağlayacak, tasarımı yapacak ve sitenizi anahtar teslimi olarak size sunacaktır.

E-Ticaret Hedef

Her işletmede olduğu gibi e-ticaret işletmelerinde de hedefler olmalıdır. Bu da işletmenin ömrünü devam ettirmesi için olmazsa olmaz bir durumdur. Bu hedef ilk başta ayakta kalmak, orta vadede kar etmek, uzun vadede de sektör liderliğine oynamak şeklinde olmalıdır.