single-post

E-Ticaret te Başarılı Olmanın Formülleri

6 yıl önce 1889


Ekonomistlerin çoğu; ABD ve birçok ülkenin ciddi bir ekonomik kriz içerisine gireceğine düşünmekte fakat bu teori ile birlikte bazı girişimciler ise; bu durgunluğun e-ticaret için bi büyük bir fırsat olacağını düşünmekteler.

Ekonomideki en ufak bi kriz direk olarak bir ülkenin gayri safi milli hasılasında azalmaya neden olmaktadır. Bu azalma iş sahiplerinin işletmelerine yapacakları yatırımlara daha çok dikkat etmeleri gerektiği anlamına gelmektedir. Ama bu durgunluk ticaretin duracağı anlamına gelmemektedir. Bu kriz ortamında bile milyonlarca dolarını e-ticarette harcayabilecek potansiyel alıcılar bulmak mümkündür.

İnternet izleme firması comScore’un açıklamsına göre; 2008’in son çeyreğinde yaşanan global krizde e-ticaretten elde edilen gelir %6 oranında artarak 130 milyar dolar civarında bi kazanç elde edilmiştir. Birçok girişimci bu kriz anını değerlendirerek çok küçük sermayeler ile büyük başarılar elde etmiştir. Peki e-ticarette başarılı olmanın sırrı nedir İşte size; başarıya ulaşmak için sihirli 7 adım;

Adım 1 : Planlamak, Hedefi Belirlemek ve Acele Etmemek

Öncelikle tasarlandılarınızı bir plan dahilinde uygulamaya dökmelisiniz. Ve ilk iş gerekli dökümanları birleştirme ile başlamalısınız. Şirketin logosu ve web sitenizin tasarımı ile ilgili çalışmalar başlatılmalı. Ve bir sonraki adım ise; pazarı belirlemek. Online piyasada satılabilecek milyonlarca ürün bulunmaktadır. Fakat hepsini birarada satmak gibi bi düşünce tamaman yanlış bir harekettir. Daha çok ilgi ve uzmanlık alanlarınıza yönelmeniz gerekiyor. Mesela, beyzbol ilgi alanınız ise; bu alanda araştırma yapmalısınız. Sizden önce niş bi pazar kurulmuş mu Ya da iyi bi tasarımcı iseniz, daima severek yapacağınız bi alan seçip odaklanmalısınız. Antika satmak mı istiyosunuz Bu işi yaparken zevk alıp ve daima yapmak isteyip istemediğinizden emin olmanız gerekmektedir.

Hedefleyeceğiniz pazarı belirledikten sonra bu iş için ayıracağınız kaynağı belirlemelisiniz. Ve her ticarette olduğu gibi kazanmak için belli bir zamana ihtiyacınızın olduğu kabul etmeli ve bu sürede size finanse edecek kaynakları bulmalısınız ve sabırlı olmak ilk kuraldır.

Adım 2: İş Planı Oluşturmak
Öncelikli olarak bir iş planı oluşturmalısınız. Bu iş planını ister kağıt kalem kullarak yazın, isterseniz bilgisayar da kayıt altına alın. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın yazılı olarak iş planını çıkarmanız gerekmektedir. Ve bu iş planını çıkarırken hayati önem taşıyan 4 maddeti kesinlikle belirlemeniz gerekiyor. Bu önemli 4 madde ise;

1-Belirlediğiniz pazarın yaşayabilirlik fizibilitesi 2- Hedef kitleniz 3- Yatırımcı-Satıcı ve Çalışanlar Arasındaki İş İletişimi ve 4- Yol haritası

Adım 3: Hukuki Yapının Seçimi

Öncelikli olarak şirket açılışını yapmanız gerekiyor. Ve bu noktada tüzel mi yoksa şahış şirketi mi olacağına karar vermeniz gerekiyor. Bu kararı vermeden önce bir muhasebeci hatta avukatınız ile görüşerek karar vermeniz en doğrusu olacaktır. Çünkü yanlış yapıda açılacak şirket yapısı nedeniyle daha sonra vergi sorunu yaşabilirsiniz.

Adım 4: Tedarikçilerin Bulunması
Perekende satış e-ticaretin kalbidir. Bazı işletmeler üretici ve satıcıdır. Bazıları ise; toplu alım ve toplu satış yapmaktadır.

Doğru satıcıları bulmak iş sürecinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Fakat tedarikçileri dikkatli seçmek gerekir. Gerekirse sanayi kuruluş ve derneklerden araştırılmalıdır. Piyasada durgunluk yaşandığında; tedarikçilerin piyasasında da durgunluk yaşandığını unutmayın. Uluslararası girişimci Brad Sugars; ‘Piyasadaki Durgunluğun 10 Nedeni’ adlı makalesinde ‘Kredi piyasalarında B2B için varolan kredi ve nakit akışının zorunluluklar dışında tamamen durduğunu açıklamaktadır.
Bu durum, stoğu sağlam ve güçlü olan şirketlerin kazanacağı anlamına gelmektedir. Nakite olan ihtiyaç nedeniyle’kazan-kazan’ mantığının ön plana çıkması nedeniyle her zamankinden daha fazla teşviğe ihtiyaç duyulmaktadır. Ve stok problemi olmayan firma bulmakta gerçekleşten zorlaşmaya başlamaktadır.

Adım 5: Uzmanlardan Danışmanlık Hizmetinin Alınması

Bir e-ticaret girişimcisi iyi bir tasarımcı, bir arama motoru uzmanı, söz ustadı ya da iyi bir kodlama uzmanı olmak zorunda değildir. Piaysada, durgunluk nedeniyle konusunda uzman bağımsız çalışan kod yazan ve geliştiren uzmanlar, tasarımcı ve yazar bulmak mümkündür. Ve kesinlikle bu uzmanlardan yardım alınmalıdır.
Bağımsız çalışan uzmanların üye olduğu sitelere ücretsiz ilan vererek ulaşabilirsiniz. Fiyat aralıkları farklılık gösterebilir. İyi fiyat alabilmek, sizin pazarlık gücünüze kalmıştır. Projenin detayı ve büyüklüğüne göre ortalama 40 ila 200 dolar arasında adam/gün ücreti değişmektedir.

Son olarak; özel yazılım satıcılarının geliştiricilerini takip edin. Örneğin, bazı kod yazıcıları alışveriş sepeti üreticileri adına çalışarak yazılım geliştirirler ve onların tavsiyeleri bu noktada çok önemlidir.

Adım 6: Pazarlama

E-ticarete başlamak için sırasıyla tüm adımları yerine getirdiniz. Ve şimdi sıra pazarlama kanallarını belirme zamanı. Ve bu aşamada uzmanlardan yardım alarak reklam çalışmalarına başlayabilirsiniz Digital platform için en önemli reklam mecraları arasında Google, Yahoo ve MSN bulunmaktadır. Bu platformlara tıklama başına reklam verebilirsiniz. Bu reklam kampanyaları çok etkilidir. Fakat bir uzmanın yönlendirmesi ile reklam çalışmalarını yönetmek hem bütçenin verimli kullanılmasını sağlayacak, hem de verilen reklamın ölçümlemesinin doğru yapılmasını sağlayacaktır.

Adım 7: Etkileyici Müşteri Hizmetleri Sağlayın

Etkileyici müşteri hizmetleri sunabilmek için stratejiler üretmeniz gerekmektedir. Stratejileri belirlemek ve uygulamaya hızlı bi şekilde geçmek, başarılı olabilmeniz için hayati önem taşımaktadır.