single-post

İyi Bir Alan Adı Nasıl Olmalı

6 yıl önce 2144


Google, alan adları ile ilgili sayfasında “Dikkat çekici bir şekilde seçilen bir alanı adı, kullanıcı ilgisini artırabilir ve web trafiğine önemli katkıları olabilir” diyor.

Alan adı seçmek, markanızı oluştururken atılmış en önemli adımlardan ilki. Alan adınız genellikle birinin gördüğü ilk şeylerden biridir olup sitenizin ve markanızın ilk izlenimleri için çok önemlidir. Dikkat çekici bir şekilde seçilen alanı adı, kullanıcı ilgisini artırabilir ve web trafiğini önemli katkıları olabilir; dikkatsizce seçilen bir alan adı ise tam aksini yapabilir.

İyi Bir Alan Adı Nasıl Olmalı

Bilimsel bir kural olmamasına rağmen markanızı yansıtmasına yardımcı olabilecek bir adı seçmek için işte bazı temel ilkeler:

İyi Bir Alan Adı İçin

Uzunluk : Bir alan adı söz konusu olduğunda, kısa olan iyidir. Kısa adlarının hatırlanması ve yazılması daha kolaydır; bu da kullanıcıların sizi bulma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Okumak için daha az zaman olduğunda dikkat çekmeniz de daha kolaydır. 2-3 kelimeyi aşmamak iyi bir fikir olabilir.

Sadelik : Kullanıcıların alan adınızı hatırlamalarını ve doğru bir şekilde yazmasını istersiniz. Karmaşık veya nadir kelime veya isimleri hatırlamak zor olabilir.

Anahtar Kelimeler : Alakalı kelimeler kullanıcıların sizi bir aramada bulmalarına ve yaptıklarınızı bir bakışta anlamalarına yardımcı olur. Anahtar kelimeler, yaptığınız veya sunduğunuz (örneğin, “kahve” veya “temizlik” gibi) şeyi hatta bulunduğunuz yeri bile içerebilir. Konumunuzu alan adınıza eklemek, yerel müşterileri ve kullanıcıları hedeflemenize yardımcı olabilir.

Marka Adı : Alan adınız markanızı yansıtmalıdır. Markaların geliştirilmesi zaman alabilir ve benzersiz marka adınızı alan adınıza dahil etmek, öne çıkmanıza, tanınmanıza ve sitenizin ziyaret sayısını artırmaya yardımcı olabilir. (Marka adınızı ve alan adınızı oluştururken mevcut marka adlarını veya ticari markaları kullanmadığınızdan emin olun.)

Web Sitesi Adı : Açıkça görülebilecek olsa da alan adınız marka adınızla aynı olmalı veya olabildiğince yakın olmalıdır. Alan adınızı yazarken farklı bir ada sahip bir siteye giren kişileri karıştırmak istemezsiniz.

İyi, Mükemmel Değil : Birçok kişi mükemmel isim seçmeye çalışma tuzağına yakalanır. Mükemmel bir alan adını bulmaya çalışmak yerine, iyi bir alan adı bulup, daha fazla vakit kaybetmeden işinize veya projenize yoğunlaşmak daha doğru olabilir.

 

Ortalama bir alan adı, herhangi bir alan adından dala iyidir

Ötesine geçmek

En popüler uzantılı alan adı TLD (“üst düzey alan adı”) .com’dur; Ancak şu anda .academy’den .coffee’ye kadar çok çeşitli TLD’ler bulunmakta. Google Domains’in sunduğu yeni TLD’lerin tam listesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Aralarından seçim yapabileceğiniz bir çok uzantı seçeneği sayesinde, marka ve amacınıza en uygun ayırt edici özelliğe sahip bir alan adı oluşturmak mümkün. Başka bir artı: arama sıralamanızı olumsuz etkilemez. Bununla birlikte, bir çok kişi hala .com’a yazmayı varsayılan olarak yapabilir; bu nedenle pek çok işletme alan adlarının .com sürümünü satın alıp alan adını ana site adresine yönlendirir.

Kaçınılması Gerekenler

Bazı durumlar, alan adınızın algılama biçimini olumsuz etkileyebilir, örneğin:

  • Alan adınızdaki sayılar veya tire. Bu karakterleri yazmak zordur ve sitenizin algılanan güvenilirliğini düşürebilir.
  • Komik yazımlar veya farklı yollarla hecelenebilecek kelimeler (“yol” veya “çok” gibi). Bu, kullanıcıların sitenizi bulmalarını zorlaştırabilir.
  • Yazım hataları. Bu, sitenizin şüpheli görünmesine neden olabilir ve insanlara phishing veya kötü niyetli site olduklarından endişe eder.
  • Diğer şirketler tarafından kullanılan marka isimleri ve ticari markalar. Bunlar asla alan adınızda kullanılmamalı; Bunu yapmaya çalışmak, yasal işlemler başlatabilir ve alan adınızın askıya alınmasına neden olabilir.

Artık bazı önemli kuralları bildiğinize göre, bir sonraki adım beyin fırtınası yapmak, araştırma yapmak ve hangi alan adlarının mevcut olduğunu görmek. Bu işlemi gerçekleştirirken, istediğiniz alan adının kullanılamaması durumunda bazı yedek isimleri beyin fırtınasında not etmeyi unutmayın.

Domainog.com

Kaynak: domains.google/learn/how-to-come-up-with-a-good-domain-name.html