single-post

İyi bir domain almanın size faydası;

6 yıl önce 919


Geçtiğimiz hafta tamindir. kurucusu Caner Bayraktar ile başladığımız başarılı internet girişimcilerinin domain serüvenlerinde bu haftaki misafirim diziler. ve sektorum. gibi birçok internet projesinin kurucusu Yılmaz Avcı. Sahip olduğu 1,000'i aşkın domain ile Türkçe domain piyasasının duayenlerinden biri olan Yılmaz Bey'in hem domain sektörünün içinden biri olması, hem de başarılı internet projelerine imza atmış olmasıyla, paylaştığı tecrübelerin oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.

Yılmaz Bey, Diziler.com projeniz üzerinden konuşursak; ilk başta projenizin detayları-kapsamı mı ortaya çıkmıştı yoksa isim mi?

İlk önce proje kapsamı ortaya çıkmıştı, 2002 yılının sonlarıydı. O yıllarda trend, işi doğrudan anlatan domainler almak; eğer dolu ise başına bir 'e' veya sonuna 'online', 'store' gibi ekler getirmekti. Aslında her dönemin böyle trendleri olur. Örnek olarak bir zamanlar sonunasepeti eki getirilen domainler oldukça ilgi görüyordu: yemeksepeti, ciceksepeti, meyvesepeti, oyuncaksepeti gibi.

Diziler. için domain ararken kaç tane domain kontrol etmiştiniz?

2000'lerin başları bu tip jenerik alan adları için doğru zamandı. Jenerik ve değerli domainleri kontrol ettiğinizde neredeyse tamamının boşta (kayda uygun) olduğunu görebilirdiniz. Örnek olarak diziler.com projemiz için ilk düşündüğümüz isimdi, bu proje için en iyisi olduğunu düşündük. Hatta dizi. domainini bile almadık. Aslında geriye dönüp baktığımda, rekabeti düşünerek alternatif alan adlarını da almak gerektiğini düşünüyorum.

Bu projeniz için domain arayışında iken; sadece aklınıza gelen domainlere whois sorgulaması yapma suretiyle bir yol mu izlediniz yoksa domain türetme sitelerinden (domai.nr gibi) yararlandınız mı?

O yıllarda direk whois kontrolü yapılıyordu, boştaysa (ki genellikle boşta oluyordu) kaydediliyordu. Günümüzde ise, jenerik ve değerli alan adları için snapnames.com, godaddy auctions gibi domain satış sitelerinde anahtar kelimeye göre arama yapıyoruz. Burada bulduğumuz domainler arasında önemli olduğunu düşündüğümüz ve çok istediğimiz bir domain varsa satın alıyoruz.

Peki, bu domain yerine keşke şu domain olsaydı dediğiniz oldu mu hiç?

Bunu bazen yaşıyorsunuz. Ama keşke dememek için en baştan iyi bir planlama ve araştırma yapmak gerekiyor. Yaptığınız çalışmalardan sonra doğru domaine karar verdiğinize inanıyorsanız ondan sonra domain ile ilgili düşünmemelisiniz.

Domaininize alışma (ısınma-benimseme) süreci ne kadar sürdü?

Dediğim gibi domain konusunda baştan çok düşünmelisiniz ama karar verdikten sonra artık domain ile ilgili düşünceleri bir kenara bırakmalı, sadece o domaine yoğunlaşmalı ve iyice benimsemelisiniz.

Projelerine isim (domain) bulma sürecinde internet girişimcilerine neler tavsiye edersiniz?

Yeni bir internet girişimine domain bulma süreci çok önemli. Domain seçerken bence 2 yol var:

1) Cebimde param var, işi çok iyi yapmayı planlıyorum diyorsanız herhangi bir ismi markalaştırabilirsiniz. Google, Twitter, Facebook gibi. Tabi herhangi bir domaini markalaştırmak için ne kadar harcamanız gerekeceğini tahmin ediyorsunuzdur.

2) Sınırlı imkanlarla yola çıkacaksanız, seçeceğiniz domain:

 

Akılda kalıcı,
Arama motoru hedefli (anahtar kelime), 
.com uzantılı olmalı.
Net, org ve diğer uzantılar ile yapılan tüm yatırımınız .com 'a ücretsiz destek olur.

Ayrıca seçtiğiniz domain projeyi anlatmalı, domaini gören bir kişi proje ile ilgili tahminde bulunabilmeli.

Yılmaz Bey, vermiş olduğu cevaplar ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Son olarak söylemek istedikleriniz varsa buyrun lütfen?

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki; projenize güveniyorsanız, ben bu işi iyi yapacağım diyorsanız domain için de bütçe ayırmalısınız. Şunu unutmayın ki, iyi bir domain; projenin kalite çarpanıdır. Yani domaininizin değerli olması projenizin değerini katlar (domainin iyi olmasına bağlı olarak ikiyle de çarpabilir onla da).

Özet olarak söylemek gerekirse;

Domain .com uzantılı olsun (net ve org uzantılırını da alın).

Telaffuz edilmesi kolay, yani kolay okunabilir bir domain olsun.

Tescilli bir marka ile benzerliği olan bir domain olmasın (hem sizin marka kaliteniz açısından hem de sorun yaşamamanız için).

Domainin varsa Türkçe karakterli hallerini de alın.

Mümkünse aranma hacmi de olsun, böylelikle marketing giderleriniz azalır.

Kaynak:Domainom